Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Cursos i tallers

cinefòrum

Sessions especials

Estudi d’un tema a
partir de la projecció
i el comentari
de fragments de
pel·lícules.

XERRADES SOBRE LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA AL CINEMA DE CIÈNCIA FICCIÓ

Ciència i tecnologia a la sèrie Star Trek

Una saga visionària i d’anticipació tecnològica


 

Al setembre de 2016 es compleixen 50 anys de l'inici de la saga de Star Trek, format fins ara per cinc sèries, una més d'animació i dotze pel·lícules, a més de nombrosos llibres i videojocs. A l'univers de Star Trek la ciència i la tecnologia es convertirien en factors clau en el seu afany de predicar un model de societat ideal. Per als creadors de la sèrie va ser tot un repte mostrar de forma impactant com seria la tecnologia del segle XXIII, i ho van aconseguir gràcies, entre altres, al teletransport, al motor de curvatura i al tricorder. Però tots els detalls eren importants, així que l'espectador quedava fascinat també amb tecnologies més quotidianes, com amb els comunicadors a distància de mida reduïda i gran potència, o la màquina automàtica expenedora de menjars.

La sèrie es va convertir en inspiració de científics i tecnòlegs de diferents especialitats. És ben conegut que el pare de la telefonia mòbil, Martin Cooper, enginyer de Motorola i autor de la primera trucada feta amb un mòbil el 3 d'abril de 1973, es va inspirar en la sèrie per dirigir la seva investigació en la seva creació. Però on més es pot visualitzar la influència de la sèrie és en la pròpia NASA: en un clar homenatge es va batejar el 1977 el primer transbordador espacial amb el nom d'Enterprise, nom de la nau de la sèrie.

 

Presentació:

L'objectiu principal d'aquesta activitat és esdevenir una eina distreta i entretinguda d'aprenentatge i sensibilització científica i tecnològica. La metodologia utilitzada a les xerrades és la de la projecció i el comentari de fragments de pel·lícules populars i conegudes per tal de fomentar el gust per la ciència, la tecnologia i l'hàbit de la cultura en general.

Les xerrades són impartides pel professor de la Universitat de Barcelona Jordi Ojeda, reconegut divulgador de la ciència que utilitza com a instrument pedagògic el cinema fantàstic, la literatura de ciència ficció i els còmics. Jordi Ojeda ha estat comissari de diverses exposicions i ha realitzat nombroses conferències i articles sobre ciència ficció; també ha estat jurat del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

Les xerrades es poden realitzar de manera independent, sense seguir cap ordre lineal ni establert.

 

 

Edats

ESO / batxillerats / cicles formatius (el curs s'adaptarà al nivell/edat de l'alumnat)

 

Modalitat

Xerrada de 2 hores aproximadament amb projecció d'imatges il·lustratives i fragments de pel·lícules

 

Preu

  • 150 € per sessió, sense limitació del número d'alumnes assistents
  • 10% de descompte per contractar més d'una xerrada
  • Fora de Barcelona, es comptaran despeses de desplaçament

 

Material necessari

Canó o pissarra electrònica i ordinador connectat

 

PER A RESERVES: CINEMA PER A ESTUDIANTS
Telèfon: 660 070 129 (de 10 h a 13 h de dilluns a divendres)
E-mail: info@cinemaperaestudiants.cat


Nivells d'ensenyament: ,,,,1r i 2n d'ESO,3r i 4t d'ESO,Batxillerat,Cicles Formatius,C. F. d'Adults


Àrees i temes:

COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú Cineclub Sabadell
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres