Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Inici

SNOWDEN O LA INDEFENSIÓ DAVANT EL PODERVEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS"

 

"Els secrets són Seguretat i la Seguretat és victòria". Aquest és el raonament que li van donar a Edward Snowden quan anava descobrint els treballs d'espionatge de la NSA. Oliver Stone, director que sent preferència per mostrar la cara més fosca de la política, va trobar en la gesta d'aquest jove que creu en el sistema però que pateix una gran decepció en conèixer la crua realitat, el material idoni per a la seva pel·lícula. El documental de Laura Poitras Citizenfour servirà d'epicentre sobre el qual s'anirà construint el film. Sense entrar en valorar quina és millor, si que destacaria dos aspectes del Snowden de Stone: en ser un relat de ficció resulta en general més proper i amè per a l'espectador. D'altra banda, un dels fils conductors de la narració és la relació que Snowden va mantenir amb la seva parella el que proporciona un to emotiu a la història que per si sola podria resultar una mica freda.

El 2003, Edward Snowden, deixa el seu treball en una empresa per unir-se a les Forces Especials nord-americanes. Un accident l'aparta de l'exèrcit i la seva gran capacitat per a la informàtica li proporciona un treball a la NSA i a la CIA. La seva professió li facilita l'accés a una informació privilegiada sobre el programa de vigilància mundial secret de l'Agència de Seguretat Nacional del seu país, és a dir, la intimitat de cada un de nosaltres està en mans d'un govern que diu vetllar per la seguretat mundial. Discrepant amb aquesta política d'espionatge, Snowden valent-se únicament de 4 portàtils, un USB i un cub de Rubik decideix fer públics els documents secrets que proven l'espionatge electrònic massiu dels Estats Units i convertir-se així en l'home més buscat pel govern d'aquest país . Actualment resideix a Rússia i diu estar disposat a enfrontar-se a un judici si li garanteixen que serà públic i just.

A Oliver Stone li agradaria que la seva pel·lícula ajudés a que Snowden fos perdonat al seu país. No sabem si veurà complert el seu somni però sí que demostra un gran domini dels mecanismes narratius i una gran habilitat per construir una història didàctica i de denúncia. Hem de fer menció especial de la magnífica actuació de Joseph Gordon Levitt que va merèixer l'aplaudiment del mateix Snowden.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


 

 

RETORN A CASA, UNA SEGONA CONDEMNA

 

 

Basant-se en una novel·la de Yan Geling, el director Zhang Yimou (Sorgo vermell, Amor sota l'arç blanc, El camí a casa) ha sabut aconseguir un relat intimista i emotiu protagonitzat per la seva musa i esposa Gong Li.

Situat en els anys de la Revolució cultural de Mao, la primera part es concentra principalment en el dia a dia d'una generació víctima de la repressió, pobresa i resignació més absolutes. La segona part ens parla de les dramàtiques conseqüències que aquesta Revolució va tenir en una família un cop aquesta va haver finalitzat.

Lu és un intel·lectual que per raons ideològiques està a la presó. Quan recupera la llibertat el seu retorn a casa suposarà una segona condemna ja que la seva anhelada dona, víctima d'una pèrdua de memòria psicològica, no el reconeix. Lu haurà de fer front a una filla que el culpa de tots els seus fracassos i renega d'ell i una esposa que el confon amb un desaprensiu. Dia rere dia tot el seu afany estarà dirigit a aconseguir el reconeixement de la seva estimada. Recorrerà a inimaginables estratègies afectives i físiques per tal que els ulls de la seva dona li rememorin en la seva tendra mirada. Tot i els seus titànics esforços, només aconseguirà ser acceptat com un personatge aliè als sentiments d'ella i amb una falsa identitat.

Tota la història traspua una gran sensibilitat i una pausada cadència en la qual un cop de reixa, una mirada o la contemplació de la pluja s'erigeixen també en protagonistes. Degustar aquests detalls mínims que adquireixen una gran importància en el quefer dels protagonistes és un luxe que molts pocs directors aconsegueixen transmetre. Això unit a una excel·lent interpretació i a una fotografia plena de matisos podem assegurar que, tot i reflectir un moment històric devastador amb uns personatges els somnis dels quals es veuen frustrats dia a dia, la tristesa i desassosec del tema queda compensada per la tendresa de la història i per la sensació de trobar-nos davant un cinema d'una gran qualitat.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres