Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

IniciVEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS


Utoya 22 de juliol


Mitjà de comunicació:

Molts sempre associarem Utøya a aquesta petita illa noruega situada a pocs quilòmetres d'Oslo, on el 22 de juliol de 2011 va tenir lloc una terrible matança en un campament juvenil del Partit Laborista a mans d'un psicòpata, empresari noruec de 32 anys, disfressat de policia. Van morir 77 joves, l'aleatori tiroteig va durar més de 45 minuts i la policia va trigar 47 minuts en arribar al lloc dels fets. Erik Poppe (La decisió del rei), basant-se en els testimonis dels protagonistes supervivents, reconstrueix en temps real l'infern pel qual van haver de passar aquells joves. Deixant de banda alguna petita relliscada del guió, cal destacar i és d'agrair que Poppe eviti en tot moment caure en la morbositat i el sensacionalisme fins el punt que no dedica ni una sola escena a mostrar el terrorista acarnissant-se en tan brutal escenari.

El director centra el relat en el periple de Kaja, una noia de 18 anys, la principal obsessió de la qual és poder trobar la seva germana petita a risc de caure víctima del boig que disparava a matar. L'angoixa envaeix l'espectador veient grups d'adolescents córrer espaordits sense saber què passa, creient que és la policia qui els dispara, ignorant quants criminals hi ha i orientant-se només per fugir en una o altra direcció pel so dels mortals trets. A part d'una punyent recreació i d'una estupenda interpretació, crec que part de l'interès del film rau en mantenir viva en la memòria un fatal episodi que, més que estigmatitzar, ha de fer-nos reflexionar sobre un model de societat que és capaç de crear monstres com el d'Utøya o que no sap detectar-los abans que duguin a terme els seus plans macabres.

Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)

Maleïda 1882. Estrena


Mitjà de comunicació:

Reconec que he anat a la projecció de premsa sense gaire entusiasme. Porto masses dies sense veure una pel·lícula que m'aporti alguna cosa més que pura distracció (també és cert que me n'he perdut alguna últimament). Així doncs, la sorpresa ha estat majúscula. El director, Albert Naudin, apassionat del muntanyisme, ens ha fet una introducció on ens ha parlant del projecte amb l'entusiasme i al mateix temps la senzillesa i humilitat del que presenta la seva opera prima.

La pel·lícula és una adaptació del llibre de Bernat Gasull Maleïda, l'aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto, qui va seguir la ruta del poeta basant-se en les llibretes de viatge del mateix Verdaguer i que ens acompanya amb la seva erudita documentació al llarg de tot el trajecte. El documental recrea amb absoluta fidelitat l'itinerari que va seguir el poeta en el seu ascens a La Maleïda (l'Aneto) a través dels versos de Verdaguer i els textos de recerca del propi Gasull. L'actor Luis Soler amb la seva inconfusible veu de timbre greu és l'encarregat de recitar els versos. Imatges bellíssimes dels Pirineus s'intercalen amb la poètica i s'enriqueixen mútuament. L'equip va haver de pujar a cims alts, buscar glaceres a 1000 quilòmetres de distància per poder trobar les mateixes condicions que existien als Pirineus al segle XIX. Verdaguer fou el primer català a pujar a l'Aneto comptant només amb la seva fortalesa, uns guies inexperts i unes sabates inadequades.

Centrant-se, doncs, en un personatge capaç d'afrontar qualsevol repte a risc de saber que podia no sortir-ne il·lès, un personatge que inspira anhels de llibertat, el documental alliçona per partida doble: ens endinsa en els seus poemes però també ens instrueix sobre un territori únic i bonic. Destacar a més, la il·lusió, l'afecte i les moltes ganes per part de tot l'equip, qualitats aquestes que l'espectador sensible també percep.

Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)

MIKE LEIGH AL BCN FILM FESTIVAL


Mitjà de comunicació:

Aquesta setmana, al BCN FILM FEST hem comptat amb la presència de Mike Leigh (entre altres: Indefens, Secrets y mentides, El secret de Vera Drake o Mr. Turner). Paral·lelament vam poder assistir a la projecció de la seva última pel·lícula La tragèdia de Peterloo, basada en els fets que van ocórrer després de la victòria de les forces angloprusianes comandades per Wellington sobre Napoleó a Waterloo l'any 1815.

Les classes populars del Regne Unit se senten marginades per les elits. La pobresa i la falta de representació política els impulsa a organitzar-se per denunciar la seva dramàtica realitat. Leigh d'una manera molt didàctica ens va mostrant com aquesta situació implica polítics, periodistes, treballadors, militars, jutges i reformistes, sense oblidar l'espia / traïdor. El 19 d'agost de 1819 una manifestació pacífica de milers de persones a Manchester és reprimida violentament provocant nombrosos morts i ferits.

Leigh fa una estupenda recreació de l'època de manera simple, però amb una gran força i emotivitat, per explicar-nos els errors que es van cometre per part de tots els bàndols. Un cop més, es pot constatar allò que totes les insurreccions segueixen un mateix esquema.

 

Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

Últimes Notícies

DONBASS


El títol fa referència a un territori situat a l'est d'Ucraïna que comprèn les regions de Donetsk i Lugansk i que des de fa quatre anys protagonitza un dur enfrontament entre els grups favorables a Rússia i els que defensen el govern ucraïnès.


GRÀCIES A DÉU


Amb tota la delicadesa i sensibilitat que el tema requereix, Ozon ens parla dels casos de pederàstia que es van donar a la ciutat de Lió els anys 1970/80 per part del pare Bernard Preynat qui tenia al seu càrrec grups de nens de catequesi i Boy Scouts.


MULA


Earl Stone (Clint Eastwood), protagonista de 89 anys, assisteix commocionat a la ruïna del seu negoci de flors i a l'execució hipotecària de casa seva. Sol, però segur de si mateix, s'haurà d'enfrontar a la seva pròpia redempció treballant per a un càrtel de la droga.


LA DONA DE LA MUNTANYA


Halla és una dona que s'ha proposat declarar batalla a la indústria local de l'alumini que contamina l'illa. Es rebel·la contra la idea que el seu país es converteixi en una franquícia dels interessos econòmics que dominen el planeta.


PODRÀS PERDONAR-ME ALGUN DIA?


La directora, Marielle Heller (Diari d'una noia adolescent), ens retrata una perdedora, antiheroi femenina, submergida en una absoluta solitud, amb un humor càustic, asocial, sense romanticisme ni instint maternal.


CAFARNAÜM


Zain, el nen protagonista, és víctima de totes les violències que poden patir els nens que viuen als barris més marginats de Beirut, fins el punt de denunciar els seus pares per haver-lo portat al món.


TRES IDÈNTICS DESCONEGUTS


Inquietant documental sobre un truculent experiment psicològic / científic que va tenir lloc a la dècada de 1980 als Estats Units amb bessons i trigèmins, sense que els protagonistes en tinguessin coneixement.


WHITE BOY RICK


Yann Demange, el seu director, utilitza, de forma molt controlada, tots els elements necessaris per a explicar-nos una història de perdedors; i això no deixa indiferent.


LA FAVORITA


Entre el drama i la comèdia negra, la ironia i el sarcasme, Yogos s'endinsa a la cort anglesa del segle XVIII per mostrar-nos de forma elegant i brètol alhora, traïcions, venjances, ambició, solitud, perversió, manipulació, sense oblidar la necessitat d'amor i afecte d'una reina afligida per la malaltia i la tragèdia personal.


COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú Cineclub Sabadell
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres