Cinema per a estudiants Anglès Espanyol Català
Agrega'ns: Facebook

Inici

NIT REIAL ... O NIT REAL?VEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS"

 

Situem-nos en el 8 de maig de 1940, dia de la victòria a Europa. Londres es prepara per celebrar el final de la guerra i al palau de Buckingham el rei Jordi VI, encara que no era amant de parlar en públic (recordem El discurs del Rei), prepara una declaració que ha de mirar al futur amb optimisme tot i que en el seu interior albergui seriosos dubtes sobre els temps que vénen. Les seves dues filles Margaret i Isabel (a la pel·lícula, Bel Powley i Sarah Gadon), ansien unir-se a la festa londinenca. Els pares accedeixen amb la condició que vagin d'incògnit i amb dos militars d'acompanyants. I així va ocórrer a la realitat: les princeses van sortir, es van barrejar amb la gent, van ballar i van tornar a palau a mitjanit. La princesa Elisabeth va qualificar aquesta nit en el seu diari de "molt divertida" i Margaret com de "Ventafocs al revés".

Encara que comptem amb tots els elements per pensar en una pel·lícula històrica a l'ús, no sembla ser aquest el principal propòsit del seu director, Julian Jarrold, qui anteposa les experiències efervescents d'aquestes dues noies que aprenen en una nit de llibertat tot el que no s'ensenya en un palau. La seva desbordant vitalitat, el seu encant i gràcia contagien tots els que es creuen al seu camí (inclòs nosaltres els espectadors). Despullades del seu paper aristocràtic, bé sigui per cercar diversió, bé sigui per ingenuïtat, no tindran cap objecció a trencar amb la seva imatge principesca i adoptar diferents cares segons dicti la inèrcia de la festa. La seva perplexitat i les emocions que els proporcionen aquests mons fins llavors desconeguts, crearan un seguit de situacions a qual més graciosa.

Sense ànim de transcendència, amb un ritme àgil i uns diàlegs enginyosos i divertits, Jarrold aconsegueix una pel·lícula sincera, alegre i molt entretinguda, sense oblidar el magnífic vestuari, els decorats i la banda musical.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)

 


 

REINA CRISTINA, LA DONA QUE VA SER REI

 

 

Segons ens va explicar el seu director Mika Kaurismäki en la roda de premsa que va tenir lloc a Barcelona, ​​aquesta és la pel·lícula sobre la Reina Cristina que hagués volgut interpretar Greta Garbo, en comptes del personatge que el 1933 va encarnar sota la direcció de Rouben Mamoulian amb un resultat no del gust de l'actriu. També va confessar que un dels seus desitjos havia estat aconseguir escenes que recordin les pintures de Caravaggio i de Rembrandt.

Íntegrament rodada al Sud de Finlàndia i produïda per cinc països, Kaurismäki se centra en els deu anys en què Cristina va exercir el poder a Suècia prioritzant la cultura i la pau, decisió que la va enfrontar amb molts dels seus contemporanis que preferien seguir invertint en el negoci de la guerra. També va haver de lluitar contra una Cort dominada per homes amb l'única pretensió de casar-la perquè deixés un hereu.

Amb només sis anys, en 1633, va ser coronada i educada sota una fèrria religió luterana com si fos un príncep. Intel·ligent, lliurepensadora, amant de les arts i les ciències i seguidora de Descartes a qui va assistir a la seva mort, quan arriba a la majoria d'edat posà fi a la guerra dels Trenta anys. Va saber desafiar les convencions, qüestionar les tradicions i resistir totes les pressions dels membres de la Cort que no estaven d'acord amb les seves decisions. En 1654 deixà el protestantisme, es converteix al catolicisme sota la protecció de Felip V d'Espanya i se'n va a viure a Roma on va morir als 63 anys. Està enterrada entre Papes.

No obstant Mika Kaurismäki s'ha documentat a fons sobre el personatge, no hem de perdre de vista que en tot relat històric sempre planeja la interpretació dels fets per part de l'estudiós. La Cristina de Mika està dividida entre les seves responsabilitats polítiques i una passió enfervorida per la seva dama de companyia, que en més d'una ocasió s'ha d'interposar en les seves decisions de govern. És difícil saber si la Cristina real va ser víctima de tal passió o es va quedar en una relació platònica.

Amb un excel·lent nivell tècnic i artístic, un magnífic vestuari i una meravellosa interpretació de Malin Buska, Reina Cristina, la dona que va ser rei és una pel·lícula que ens acosta la realitat històrica sense oblidar en cap moment el personatge humà.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

Contacta amb nosaltres

Últimes Notícies

Romanç a Tòquio. Un camí a la maduresa


Pel·lícula basada en la novel·la d'Amélie Nothomb Ni d'Eva ni d'Adam, ens explica la història d'Amélie, jove belga de 20 anys que vol ser escriptora i que torna a Tòquio, ciutat on va néixer.


Mustang. Un galop cap a la llibertat


Deniz Gamze, turca establerta a França, ha aconseguit amb una història senzilla i un repartiment d'actrius no professionals, reflectir les serioses contradiccions d'un país a cavall entre orient i occident.


El desafiament. Una proposta valenta i intimidatòria


Robert Zemeckis porta al cinema la història de Philippe Petit, un funàmbul francès que el 1974 desafiant la llei de la gravetat va creuar sense permís entre les Torres Bessones de Nova York.


Grandma. Grans temes tractats en clau de comèdia


Grandma planteja temes tan interessants com la relació entre mares i filles o nétes i àvies, l'avortament amb la conseqüent resposta masculina, l'acceptació del lesbianisme...


Ell em va posar Malala. Estrena


Biòpic que parla de l'abans i el després de l'atac que va patir Malala als 15 anys per part dels talibans quan tornava de l'escola del seu poble, a la vall de Swat (Pakistan).


COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Auditori Barradas. L'Hospitalet de Llobregat Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Cinema Kubrick. Vilafranca del Penedès
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres