Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Inici

A L'OMBRA (O LA LLUM DE LA VENJANÇA)
VEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS"

 

Si partim de la base que el tema de la venjança per part dels que han patit un atemptat terrorista no és nou, sí que commou la dimensió humana que el director alemany d'origen turc, Fatih Akin, li ha volgut concedir a la seva pel·lícula. Si a això li afegim que Diane Kruger, premiada al festival de Cannes com a millor actriu, aconsegueix transmetre plenament totes les confrontades emocions que s'entrecreuen en la seva vida, podem assegurar que estem davant d'una pel·lícula pertorbadora i polèmica, que no deixarà indiferent al espectador i li tocarà allà on fa mal.

La trama està dividida en tres parts encara que totes comparteixen el complicat entramat emocional a què està sotmesa la protagonista. A la primera part els seus sentiments van de la felicitat que viu al costat del seu marit, un ex traficant turc, i el fill de tots dos, a l'esquinçament emocional que li produeix la mort dels dos per un atemptat terrorista nazi i xenòfob. La segona part se centra en el judici un cop els culpables són arrestats. De nou, la protagonista es veurà submergida en emocions trobades. Sumida en un profund dolor ha d'assistir a la reconstrucció dels fets. La seva única esperança és que siguin condemnats. Només això la manté amb vida. Però no obstant les concloents proves que pesen sobre els dos joves terroristes, aquests són absolts gràcies a un fals testimoni i a les esquerdes jurídiques. La tercera part és demolidora. La protagonista torna al insofrible dolor inicial. Només el miratge de la venjança li permetrà sobreviure. Profunda tristesa i soledat, ràbia i frustració contra la justícia i emocions trobades, entre el desig més atroç de venjança o l'acceptació d'una realitat mancada d'ètica, es remouen a l'interior de la víctima. Finalment, la irracionalitat dels terroristes sembla haver-se apoderat de la protagonista, empenyent-la a un acte irreversible.

Fatih no només qüestiona la complicada situació sòcio-política a Europa sinó que també posa en entredit la imparcialitat de la justícia quan ha d'enfrontar-se a uns processos que entronquen directament amb la política.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)

 

 


THE FLORIDA PROJECT, UNA ANTI PRINCESETA DISNEY

 

Sean Baker el 2015 va sorprendre tots els amants del cinema per la bona acollida que va tenir la seva pel·lícula Tangerine, rodada íntegrament amb un IPhone. Actualment és un director independent que, sense intenció de fer judicis morals, mostra la realitat de les classes excloses a les que només uns pocs s'atreveixen a mirar de cara. A The Florida Project la seva mirada se centra en aquests motels que es van crear a Orlando per als turistes que volien visitar Disney World. Actualment, els visitants s'allotgen en hotels de luxe dins el parc temàtic i els motels acullen famílies marginades, els fills de les quals no poden participar d'aquest món màgic i de somnis feliços induïts, tot i tenir-los a un tir de pedra. La seva imaginació infantil els arrossegarà a crear-se els seus propis somnis forjats d'una realitat de supervivència.

Moonee, la nena protagonista, anti-princeseta de Disney, és descarada, desafiant, d'imaginació il·limitada, tan captivadora com inaguantable. La seva alegria de viure enfosqueix la misèria que l'envolta. Viu amb la seva mare, amb la què té una relació plena de detalls bonics i d'una complicitat extrema. Viuen al dia, al marge de qualsevol formalitat i no deixen escapar ni una sola situació que les permeti gaudir de la vida. Quan els serveis socials irrompen a les seves vides per endur-se la nena amb una família d'acollida, les dues veuran esfondrar-se aquest món de joia compartida i de fugida cap endavant. Davant d'una realitat insuportable, Moonee anirà a buscar la seva millor amiga i agafades de la mà buscaran refugi en el món dels somnis enganyosos, de la màgia fictícia on hi despunta el castell de la Bella Dorment.

Pel·lícula alegre, fresca, honesta però que transpira una gran tristesa i desolació. Impossible no esmentar la bona interpretació de tots els seus protagonistes i, entre ells, la del personatge de Bobby, un magnífic Willem Dafoe que, malgrat els seus esforços per intentar salvar aquestes mare i filla, assisteix impotent a la seva ensulsiada.

 

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres