Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Inici

LA MEVA FILLA, LA MEVA GERMANA. FILM DUR PERÒ MAGNÍFICVEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS"

 

Thomas Bidegain, que debuta en aquest film com a director, és un gran admirador de "Centaures del desert" de John Ford. Això explica que les primeres escenes d'aquest remake semblin sortides d'un western: un prat a l'est de França on s'està celebrant una festa country. De fons, una cançó amb una lletra que ens parla de pèrdues sentimentals. Un pare que inicia un ball amb la seva filla adolescent sota la complaent mirada de la mare. Aviat aquesta felicitat inicial es veu truncada per la inesperada desaparició de la jove. La investigació dels pares entre les amigues els porta a la conclusió de que la seva filla tenia un nuvi musulmà. Davant la ineptitud de la policia per seguir el rastre de l'adolescent, el pare decideix iniciar la recerca pel seu compte.

Acompanyat pel fill, emprendrà un llarg viatge seguint pistes, de vegades falses, altres sense resultat, arriscant per llocs i amb personatges perillosos, fins que un accident posarà fi al seu periple. Sacrificarà tot per tal de trobar-la i la càmera subtil però precisa del director colpeja l'espectador que acompanya el pare en el seu dolor angoixant.

El fill, disposat a sacrificar la seva joventut, decideix rellevar el pare en l'arriscada recerca de la germana. Amb el·lipsis temporals astutament aconseguides marcades en alguns moments pels atemptats de les torres bessones, de Madrid o de Londres projectades en un televisor, de nou ens compenetrarem amb la desolació i impotència que sent el fill. Igualment ens identificarem amb ell en la irrepetible i amarga escena final, que sense proposar solucions ni polititzar la situació, ens parla d'aquesta complexa societat globalitzada i amb diversitat de cultures difícil de comprendre i en la qual potser no ens sentim tan segurs com crèiem.

Bidegain ha sabut plasmar un tema incòmode i arriscat evitant el maniqueisme, jugant amb el suspens i deixant planejar una mirada humana sobre la complexitat de la vida a Occident. Val la pena ressaltar la producció dels germans Dardenne i la magnífica interpretació de François Damiens en el personatge del pare.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


 

 

LA MEVA GERMANA PERFECTA. UNA RIVALITAT SANA

 

Sanna Lenken, directora de la pel·lícula, coneix a fons el tema dels trastorns alimentaris ja que el va patir en pròpia carn durant la seva adolescència. Ella no abordarà el tema des de la perspectiva causes / conseqüències sinó que ho farà a partir del punt de vista de Stella, la germana petita de 11 anys que sent una gran admiració per Katja, la seva germana gran, model de perfecció, però que pateix una bulímia / anorèxia greu. Stella no podrà parlar amb ningú de la malaltia ja que la seva germana la intimida amb treure a la llum el seu diari íntim i fins i tot amb matar-se si ho fa. La petita patirà silenciosament l'autodestrucció de la seva germana sense disposar, donada la seva curta edat, de les armes necessàries per fer-li front. Als problemes propis de l'adolescència se li sumaran els de Katja i en ella afloraran sentiments contradictoris de gelosia, amor, rebuig, traïció i por.

Incapaç de gestionar aquesta allau d'emocions, decideix abandonar el seu paper de mera espectadora per convertir-se en actora. El seu primer pas és revelar als seus pares el procés que està vivint Katjia. Els pares atònits i desorientats, davant la negativa de Katja de posar-se en mans d'un especialista, decideixen abordar el problema en solitari. Decisió errònia davant un assumpte tant greu que acaba esquinçant i dividint la família. De nou, la solució vindrà de Stella qui, atemorida davant la situació límit de la seva germana, recorrerà a tots els mitjans per aconseguir, sinó una solució definitiva, sí almenys un lloc per a l'esperança que estabilitzi per un temps la situació familiar.

Guanyadora de diversos premis en diferents festivals, la pel·lícula aconsegueix abordar el tema de manera honesta, càlida i emotiva sense renunciar per això al rigor que l'argument exigeix.

Cal destacar l'excel·lent interpretació de Rebecka Josephson, la germana petita, a qui la directora va descobrir quan creia que no trobaria cap adolescent que s'ajustés al seu guió.

 

Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres